Què és la pressió osmòtica (descobreix què és i com t'ajuda)
Si hi ha un terme (o paraula) que llegiràs cada 2×3 en la immensa majoria de pàgines que parlen sobre l’osmosi o sobre biologia cel·lular és la pressió osmòtica. En moltes trobaràs que només surt esmentada i en altres podràs llegir una explicació difícil d’entendre. Amb aquesta entrada pretenem explicar què és la pressió osmòtica, com afecta l’osmosi i a l’osmosi inversa al tractament d’aigua. També trobaràs com és la pressió osmòtica a escala cel·lular.
Abans de res, estàs al blog de Star Holding. Un lloc on es busca explicar la ciència d’una manera més senzilla. També és un racó d’internet que busca donar-te consells sobre l’aigua, salut i benestar.
Sense més dilació:
Què és la pressió osmòtica?
La pressió osmòtica és el fenomen que permet que l’osmosi es dugui a terme. Quan hi ha dos espais en contacte i amb diferent concentració, les molècules que componen una matèria es dirigeixen cap a aquest segon lloc amb la finalitat d’aconseguir un cert equilibri entre tots dos.
Una membrana semipermeable farà de barrera i les molècules pressionaran per passar. Algunes no podran passar per la seva grandària. Altres sí. Aquest moment en què es regula la concentració d’un costat i de passa gràcies a una pressió que anomenem pressió osmòtica.
Sempre passa quan hi ha 2 materials en contacte a través d’una membrana que sigui semipermeable (en altres paraules, que no està tancada del tot).
Perquè et facis una idea de la seva importància (i no només en l’aigua) els nutrients i altres substàncies entren en les cèl·lules per ser transportades pel nostre cos gràcies a aquesta pressió.
La paret cel·lular és semipermeable i gràcies al fet que es busca compensar una banda i altra, el nostre cos està sa i fort (sempre que allò que mengem sigui saludable i/o recomanable).
La membrana semipermeable
La membrana semipermeable és el que permet que hi hagi procés o no. Sense ella no és possible.
T’ho explico millor. Imagina: si hi ha 2 llocs en contacte i tenen una concentració molecular diferent; per molt que les molècules vulguin, no es podrà equilibrar les dues zones perquè no hi ha espai pel qual circular.
Aquesta membrana també és important, ja que evita que uns entrin i altres no. Tot depèn de la mida tant dels forats de la membrana com el de les mateixes molècules.
Vegem on i quan ocorre la pressió osmòtica i com la membrana semipermeable és important perquè aquesta tingui lloc.
On i quan ocorre la pressió osmòtica
Et sorprendria els llocs on hi ha aigua (els mateixos éssers humans tenim aigua per tot arreu). És per això que la pressió osmòtica pot ocórrer en qualsevol lloc.
Simplement es necessita que hi hagi 2 llocs que tinguin algun punt en contacte i es compleixin les següents circumstàncies:
Que estigui en estat líquid, és igual si és més o menys espès. L’important és que estigui present i recorda que en gairebé tot hi ha aigua (l’ésser humà no és una excepció).
Que hi hagi una barrera (la coneguda com a membrana semipermeable). Aquesta ha de tenir foradets perquè les molècules puguin passar i així aconseguir un cert equilibri entre els dos llocs.
Entre aquests 2 llocs, ha d’haver-hi una clara descompensació en l’àmbit molecular. Si no, no es buscarà aconseguir aquest equilibri entre aquests dos llocs.
Si tot això passa, la pressió osmòtica farà acte de presència per així aconseguir l’osmosi.
Què et sembla si veiem un parell d’exemples perquè tot quedi millor explicat?
Exemples de pressió osmòtica en diversos àmbits
Podria fer un article quilomètric amb exemples de pressió osmòtica i explicar-los amb molts detalls. Però la nostra intenció és citar-te els 2 casos més populars i/o importants per fer-te tot més suportable. En ells t’explicarem a grans trets que és el que passa.
Te’ls deixo a continuació:
En els glòbuls vermells (sí, en el nostre propi interior) també ocorre la pressió osmòtica.
Ells són els encarregats de transportar les vitamines, proteïnes, nutrients, etc. per tot el nostre cos. Perquè ells puguin entrar al seu interior, ocorre l’osmosi cel·lular en què tots ells entren en els glòbuls vermells per ser transportats.
Sens dubte aquest fenomen fa que l’osmosi sigui important per al cos humà. Si vols saber més, dóna clic a la imatge d’aquí dalt.
Amb els aparells d’osmosi (molt populars a les llars per l’aigua purificada que donen) ocorre la pressió osmòtica d’una manera artificial.
Cal recordar que l’osmosi inversa és com fer el procés de l’osmosi, però de forma controlada i beneficiosa per a l’ésser humà.
S’aplica una pressió artificial i la membrana semipermeable es queda amb aquests elements de l’aigua que no interessen.
Si vols saber més sobre l’osmosi inversa i la seva importància pots donar clic a la imatge d’aquí dalt.
La trobem a tot arreu
Ha quedat clar, la pressió osmòtica està en tots els llocs que estiguin en contacte i amb un cert desequilibri (i que continguin una membrana semipermeable entre ells).
Tot perquè la naturalesa busca un equilibri.
A la pregunta amb la qual hem començat: què és la pressió osmòtica? És aquell fenomen que permet que doni a lloc l’osmosi i hi hagi un equilibri entre dos materials.
Si vols saber més sobre l’osmosi, no ho dubtis: al nostre blog trobaràs més sobre això.
Si quieres leer que es la presión osmótica en castellano, estás en el lugar adecuado (da clic en la frase).